Friday, February 20, 2015

STEPPEN MET JE HOND

Skip en Cela bij tijdens de workshop 'steppen' bij Canahondensport

Veel honden (en hun baasjes) kunnen extra beweging gebruiken. Om aan spieropbouw en gewichtsbeheersing te doen is het het beste als honden langere stukken rechtuit draven. Het draftempo van een hond is ongeveer tien tot twaalf km per uur. Laat dit nou de ideale stepsnelheid zijn.

Eerst step je een rondje zonder hond om zelf de techniek van het steppen onder de knie te krijgen. Een van de belangrijkste onderdelen is het wisselen van stepbeen. Je kunt het beste na vijf tot vijftien keer steppen van been wisselen. De praktijk leert dat het prettig voelt om, om de zes stappen te wisselen. De wisseltechniek bestaat uit  je voet naar buiten te draaien, je hak op de treeplank te laten staan totdat de tenen van je andere voet de vrijgekomen plaats innemen. Cirkelen, bochten nemen, remmen en met flinke snelheid steppen; je maakt vaart door je knie flink omhoog te tillen na elke afrollende beweging van je voet , moet je onder de knie hebben voordat je de hond erbij betrekt. Oefen voorts om gelijkmatig in het draftempo te steppen dat je straks met je hond gaat aanhouden. 

Dan is je hond aan de beurt. Uiteraard heeft je hond zijn behoeftes gedaan zodat je zijn volledige aandacht hebt. Voor de snelheidsduivels onder de honden luidt de aanbeveling dat ze al enigszins vermoeid zijn alvorens je samen gaat steppen, want het is absoluut niet de bedoeling dat de hond de step gaat trekken. Om te beginnen gun je de hond rustig de tijd om kennis te maken met die ‘fiets zonder pedalen’. Ga beiden aan de rechterkant van de step staan. Loop rustig en wen de losse hond om netjes in een rechte lijn naast de step te volgen. Je kiest voor de rechterkant omdat je hond zo tijdens het steppen het minste last heeft van tegemoetkomend (fiets)verkeer, andere dieren of mensen. Step je op het verharde trottoir dan kan de hond eventueel op het zachtere gras lopen. Vermijd in het begin scherpe bochten.

Zodra de hond vertrouwd is met de step, haak je zijn goedpassend tuig aan de Walkydog die zich aan de rechterkant van de step bevindt. De Walkydog is de verbinding tussen step en hond. De plek waar je voor de eerste keer oefent is rustig zodat de hond niet wordt afgeleid. Loop eerst weer een tiental meters met de hond aan de step. Houd de hond gefocust op een voorwaartse beweging.  Neem royaal de tijd. Het hoeft niet per se in één keer te lukken.

Steppen blijkt vooral leuk omdat de hond zich naast je bevindt. Je kunt oogcontact maken en je merkt dat de hond dat heel fijn vindt. Zelf zie je tijdens het steppen waar je hond mee bezig is en kun je, indien nodig, snel ingrijpen. Omdat je naast de handremmen tevens je voet als extra remkracht kunt gebruiken, sta je acuut stil. Heel wat fijner dan langs de fiets, vind ik, waar je geen zicht hebt op je hond en afstappen onhandig kan zijn. Bovendien vinden veel honden het bewegende achterwiel en de ronddraaiende trappers toch eng.

Trainertips:

Mijd drukke (auto)wegen en te smalle paden met riskante obstakels. Step zoveel mogelijk in rustige parken of bosgebieden en fiets- en wandelpaden op.  Let op: voor de Nederlandse wet ben je met je step een voetganger!

Pas op met gevaarlijke oppervlaktes zoals grint, zand, glas, hobbels, richels, enz. Denk bij warm weer aan het hete asfalt dat funest is voor de voetzolen van de hond. Controleer regelmatig of de voetkussens van uw hond geen (schaaf)wondjes vertonen.

Houd controle over de richting en de snelheid. Anticipeer op naderend gevaar zoals tegemoetkomend verkeer en andere zaken die je hond kunnen afleiden.

Houd tijdens het steppen altijd beide handen aan het stuur. Schaf (fiets)handschoenen aan. Deze geven grip en bieden vooral de beginner zekerheid.

Vergeet niet een (halsband en) riem mee te nemen als je onderweg wilt pauzeren en je hond van de Walkydog wilt aflijnen. Zorg ervoor dat je altijd voldoende (drink)water bij je hebt.

Steppen is geschikt voor elke fitte hond en baas omdat je je eigen tempo kunt bepalen.

Bron: Steppen met je hond door Cela den Biesen uit het tijdschrift Hondenmanieren.




No comments:

Post a Comment